joi, 1 mai 2014

Marți, 22 aprilie a.c., a avut loc la Roma întrevederea viceprim-ministrului și ministrului Afacerilior Externe și al Integrării Europene al Rep. Moldova, Natalia Gherman, cu reprezentanții asociațiilor din diaspora în Italia. Întîlnirea s-a desfășurat în cadrul vizitei de lucru a ministrului cu omologul său italian precum și cu alte personalități ale scenei politice italiene.Întîlnirea, la care a participat și Ambasadoarea Stela Stîngaci, s-a ținut la Hotelul Quirinale. 

Ministrul a mulțumit compatrioților săi pentru munca depusă, remarcînd că relațiile bilaterale cu Republica Italiană au ajuns la un nivel calitativ fără precedent datorită prezenței unei comunități active și de calitate. Apoi a vorbit despre Acordul bilateral, care urma să fie discutat ziua următoare, problemele-cheie supuse dezbaterii fiind acestea: protecția socială, recunoașterea titlurilor de studii și implementarea imigrației legale după o perioada de instruire în Republica Moldova.

Nu putea lipsi din discuții și Acordul de asociere RM-UE, data de 28 aprilie 2014 fiind prima zi de circulație în UE a cetațenilor în regim liberalizat de vize. Dna Gherman a ținut să sublinieze susținerea foarte importantă a Italiei la acest capitol reamintind termenul-limită de aflare a cetățenilor peste hotare și insistând asupra respectării regulilor pentru a garanta continuarea regimului, dat fiind că eventualele încălcări ar avea drept consecință sancțiuni și chiar suspendare în caz de abuz. Cît privește Acordul de asociere și liberalizare a comerțului, Domnia sa a remarcat că a fost un succes la care s-a ajuns în urma unui proces anevoios, întrucît negocierile acordului au necesitat un volum mare de muncă, consultații cu specialiști din diferite domenii interesate de Acord, dar și cu societatea civilă, care s-a dovedit a fi destul de sceptică. Din acest considerent ministrul a cerut și implicarea reprezentanților diasporei în informarea concetățenilor, calea europeană fiind unica posibilă și imaginabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Unica alternativă, Uniunea Euroasiatică, promovată cu insistență de Federația Rusă, ar constitui o involuție și o repetare inadmisibilă a istoriei. Viceprim-ministrul și-a încheiat discursul reamintind importanța capitală a viitoarelor alegeri care-și vor spune cuvîntul definitiv în privința viitorului european al R. Moldova. Un viitor pentru care în ultimii ani s-au pus în mișcare toate forțele sănătoase și spre care atît R. Moldova cît și UE merg tot mai decise presate și de evenimentele în Ucraina. Următoarea dată importantă de pe agenda politică a acestui an este 15 mai, zi în care la Bruxelles va avea loc prima ședință comună a Comisiei UE și a Guvernului R. Moldova, un eveniment fără precedent pe parcursul căruia urmează să fie trasate obiective importante.

O bună parte din timpul întrunirii a fost dedicată întrebărilor adresate de către cei prezenți, întrebări care au gravitat, în temei, în jurul a două aspecte: consecințele Acordului de asociere și liberalizare și costurile pe care le presupune realizarea acestuia. Dna ministru a ținut să asigure asistența că respectivul document politic este absolut în favoarea Republicii Moldova, stat care nu reprezintă o amenințare din punct de vedere economic pentru UE, interesul Uniunii fiind orientat spre stabilizarea acestei zone și necesitatea de a o avea ca parteneră politică. Firește, nu este vorba de o schimbare imediată, ci de un îndelungat proces de tranziție pentru alinierea la standardele europene. Un proces ce presupune schimbări în diferite domenii ale legislației, efectele carora for fi monitorizate cu multă atenție din partea autorităților. De asemenea, liberalizarea comerțului va fi una treptată la fiecare sector, mai ales la agricultură, unde îndeosebi e nevoie de timp și muncă asiduă pentru a ajunge la un nivel de competitivitate. Deocamdată, se vor deschide căile doar în domeniile în care ne simțim siguri, fiind vorba de produsele agricole ecologice și de vinuri, care vor fi prezente la următoarea ediție a Expo Milano.Referindu-se la costul acordului, ministrul a precizat că acesta va fi suportat parțial de către Bugetul de stat, de BC, Uniunea Europeana și Statele Unite (???), numirea unei sume fiind prematură la momentul actual. Au fost exprimate și unele nedumeriri în privința plafonului garantat de depozit al banilor de către Fgdsb care actualmente este de 6000 de lei, precum și a necesității de a plăti devamarea bunurilor de proprietate de către cetățenii care doresc să revină în țară.

Tinerii care își fac studiile la Roma și-au exprimat îngrijorarea vizavi de proporțiile corupției care a afectat statul moldovenesc, calitatea proastă a serviciilor și a infrastructurii, explicînd că din cauza acestor plăgi sociale le este tăiat elanul de a reveni la baștină. Dna Gherman a dat asigurări audienței că s-au făcut pași enormi în combaterea corupției în sfera justiției, fiind intentate procese pe numele mai multor magistrați din țară. La capitolul infrastuctură oficialul s-a referit la gazoductul Iași-Ungheni, care urmează să pună capăt monopolului ”Gazprom” în Republica Moldova, atenționînd că pentru obținerea standardelor europene este nevoie de timp îndelungat.

La încheierea întîlnirii, dna ministru a ținut să sublinieze rolul substanțial pe care România l-a avut și îl are în dezvoltarea R. Moldova și apropierea sa de Europa. Colegii români, a spus viceprim-ministrul, au fost și rămîn cei mai apropiați parteneri și susținători ai integrării eurpopene a R. Moldova, sprijinul lor economic și politic fiind unul esențial pentru succesele Moldovei în acest parcurs. 
Marcela Ciobanu, Asociația Dacia

0 commenti:

Trimiteți un comentariu