luni, 8 mai 2017

A devenit o obișnunință să ne adunăm cu ocazia evenimentelor de comemorare și aniversări ale românilor în fața Columnei lui Traian. Anul acesta, de ziua tricolorului românesc din Republica Moldova, ne-am schimbat locația plasându-ne la Tor di Valle, în mijlocul comunității care se adună în piață pentru a trimite și primi colete, pentru a cumpăra bunătăți de acasă și a schimba două vorbe cu conaționalii. Am împărțit panglici tricolore la românii de aici, ne-am adus aminte de zilele când a fost arborat tricolorul pentru prima dată la Chișinau. 
Am constatat că mulți cetățeni de-ai noștri sunt prost informați la capitolul identitate cu toate că au pașaport. Cineva ne întreba unde-i boul de pe tricolor, le răspundeam că nu încăpea pe panglică (de fapt ne-am săturat de el dar mai ales de cei ce ne conduc), alții primeau mica noastră ofrandă cu bucurie cerând altele pentru prieteni. Inițiativei noastre între timp s-au alaturat și prietenii de la Alianța Românilor, cărora le mulțumim pentru momentele împărtășite. Până la urmă ne-am adunat un grupuleț discret dar entuziast și tot stând în piață se încing discuțiile, un frate de la Florești (Republica Moldova) se regăsește cu altul de la Odobești (județul Vrancea) și stau la sfat de parcă nici n-ar fi trecut 77 de ani de despărțire. Românii de peste Prut cumpără vinul negru și dens de la moldoveni, sunt serviți cu bomboane Bucuria și astfel se mai înfăptuește o micro unire. 
Frumoase sunt întrunirile noastre de la columnă însă în Piața de la Tor di Valle e mai mare necesitatea unui mesaj de speranță, aici se perindează în fiecare săptămână oameni chinuiți și resemnați față de starea lucrurilor din țară, obosiți de promisiuni deșarte și cum să nu le dai dreptate. Cu atât mai mult au nevoie să afle că un viitor mai bun e posibil, că țara lor nu se termină la Prut, că a fi moldovean-român nu va fi mereu cvasi sinonim de migrant, că sunt încă oameni care luptă și cred, că nu e o cale ușoară nici scurtă dar e spre bine pentru că e spre adevărul și spre firescul care ne-a fost negat, uneori cu complicitatea sau pasivitatea nostră.
Am plecat de la Tor di Valle cu un sentiment de bucurie a regăsirii și conștiința necesității gesturilor noastre mici sub un tricolor care la moment reprezintă două state românești. 






As. Dacia



0 commenti:

Trimiteți un comentariu