sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Îl comemorăm astăzi pe poetul Grigore Vieru, personalitate marcantă a literaturii române din Basarabia, simbol al iubirii de mamă, țară, limbă și popor.

În anii ’80, Grigore Vieru s-a implicat activ în Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabiei, reprezentând o voce puternică în procesul de trezire a conștiinței naționale. Poetul a participat și la dezbaterile celei de-a XIII-a sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM, contribuind la adoptarea hotărârii prin care se declara limba română ca limbă oficială și revenirea la scrierea latină.
A fost unul dintre inițiatorii Frontului Popular și un lider activ al Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Vieru a participat și la dezbaterile celei de-a XIII-a sesiuni a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova, contribuind la adoptarea unor hotărâri prin care se declară limba română ca limbă oficială și revenirea la scrierea latină. Activitatea sa a fost recunoscută și pe plan internațional: în 1989, Grigore Vieru a fost numit Membru de Onoare al Academiei Române care l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 1992.
La 18 ianuarie 2009, s-a stins din viață în urma unui accident rutier urmând astfel tragicul destin al soților Doina și Ion Aldea Teodorovici, decedați în circumstanțe asemănătoare în 1992.
În noiembrie 2009 a fost publicată cartea “Il Nimbo di Rugiada” - o culegere din poeziile sale traduse în limba italiană de Tatiana Ciobanu, Valentina Corcodel și regretata profesoară Claudia Lupașcu, volumul fiind îngrijit de poetul italian Francesco Baldassi, editor Ana Manole.

 

Grigore Vieru - Nu am, moarte, cu tine nimic

Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici măcar nu te urăsc

Cum te blesteamă unii, vreau să zic,

La fel cum lumina pârăsc.

Dar ce-ai face tu şi cum ai trăi

De-ai avea mamă şi-ar muri,

Ce-ai face tu şi cum ar fi

De-ai avea copii şi-ar muri?!

Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici măcar nu te urăsc.

Vei fi mare tu, eu voi fi mic,

Dar numai din propria-mi viaţă trăiesc.

Nu frică, nu teamă,

Milă de tine mi-i,

Că n-ai avut niciodată mamă,

Că n-ai avut niciodată copii.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu