luni, 21 aprilie 2014

Cu ocazia sărbătorilor de Paști reproducem o scurtă reflecție despre simbolistica oului în cadrul acestei Sfinte Sărbătoari creștine. 
Hristos a Înviat!  
As. Dacia.
Oul este simbolul lui Hristos reînviat și a speranței în viitoarea reînviere a credincioșilor în El. În fiecare tradiție oul este simbolul nașterii și a renașterii. „Omne vivum ex ovo”, spune un proverb.
Oul, care naște dintr-o viață și generează o nouă viață, este în același timp și simbolul universal al reînnoirii periodice a naturii; simbolizând prin urmare și reînnoirea anului astrologic la ecvinoxiul de primăvară. A mânca și a dărui ouă în această perioadă așadar, înseamnă a ura un an nou bun.
În creștinismul Ortodox, în mod diferit de cel Occidental, semnificația sacrală legată de dăruirea oului pascal nu a apus. În dimineața de Paști fiecare familie duce la biserică pentru sfințire coșul său cu ouă pictate, acoperite de o batistă rituală. Conform unui obicei ucrainean, cel rău este legat de un lanț alcătuit din atâtea inele câte sunt ouăle care au fost decorate. Mai multe.

Categorii:

0 commenti:

Trimiteți un comentariu