luni, 2 decembrie 2013


În ajunul Summitului pentru Parteneriatul Estic de la Vilnus la 24 noiembrie 2013  As. “Dacia” în colaborare cu “Gazeta Basarabiei” și Ambasada R. Moldova a organizat o manifestație de susținere al parcursului european al  R. Moldova. 
La manifestație au participat poetul George Lupașcu, reprezentanții “Acțiunii 2012”  Alina Ieremciuc, Tatiana Chiriță și Mariana Danciu, Președinta Asociației “Gazeta Basarabiei” Olga Coptu,  președintele As. Dacia Vitalie Ciobanu, reprezentatul Asociației Românilor din Italia Mihai Motfolea, Președintele Asociației Naționale a Moldovenilor din Italia Marina Negară, reprezentanta Asociației “Spirit Românesc”  Elena Enciu, ziaristul italian Federico Carabetta, Președintele Asociației “Sveglio: Mens Sana-Sacrocuore” Marian Alexandru Cobzaru s.a. La eveniment s-a dat citirii apelul către Ministrul Afacerilor Externe al Italiei Prof. Emma Bonino, de a susține R. Moldova la Summitul pentru Parteneriatul Estic de la Vilnus din 28-29 noiembrie 2013, subliniind că destinul R. Moldova este în Uniunea Europeană. Coordonatoarea  As. “Dacia” Tatiana Ciobanu a vorbit despre semnificația Columnei lui Traian în istoria Românilor și despre importanța conștientizării apartenenței noastre la civilizația daco-romană menționând tot odata forța de resistență a populației R. Moldova, care a știut să-și păstreze identitatea, recuperând în același timp pentru întreaga Europă o palmă de pământ  latin. Acest mesaj a menționat Tatiana Ciobanu, a fost transmis și S.S. Papei Francisc cu o rugăminte de a susține printr-o rugăciune R. Moldova în parcursul său proeuropean în scrisoarea de solicitare a participării  As. “Dacia” la Audiența Generală din Piața Sf. Petru la 18 decembrie 2013.
Poetul George Lupașcu a citit poezia sa dedicată Basarabiei, emoționând până la lacrimi pe mulți din cei prezenți. După intonarea Imnurilor R. Moldovei și a României au fost cântate cântece patriotice în spiritul unității neamului românesc, spirit care a domnit pe întreg parcursul manifestației, aducând bucuria trăirii unei clipe de autentică fericire românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Tânăra membră a Asociației Dacia Dana Bivol a povestit despre dificultățile pe care le întâmpină basarabenii, care deseori mai sânt lipsiți și astăzi  de dreptul de a se exprima în propria limbă.  Tatiana Chirita le-a vorbit tinerilor despre modelul țărilor Baltice, care au răspuns cu demnitate la provocarile populației rusofone și despre sindromul Stockholm atât de evident în R. Moldova.  Oaspeților manifestației le- au fost oferite  din partea Asociației “Dacia”cărțile “Basarabie! Libertatea și progresul vin de peste Prut” de Sergiu Ion Chircă,  “Columna lui Traian” si “Calea romanilor” de Victor Crăciun” .
Ziaristul italian Federico Carabetta și-a exprimat solidaritatea sa, menționand că Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni la 13 mai 2013 în fața Columnei lui Traian a avut ca scop promovarea ideii despre importanța istorică a integrării R. Moldova în Uniunea Europeană, Basarabia fiind parte integrantă  a culturii și spiritualității românești.  Primarul orașului Roma, care se afla în imprejurimile Columnei lui Traian a transmis manifestanților un mesaj de susținere, subliniind că dorința sa este ca la Roma nimeni să nu se simtă marginalizat.

Martorii tacuși ai acestei manifestații, strămoșii noștri de pe Columna lui Traian și Ștefan cel Mare de pe tabloul pictorului chișinăuean Victor Bivol, au fost cei cei care ne-au inspirat energia luminoasă și trăirea sufletească din acel 24 noiembrie 2013, înscriind, și noi,  pagină noastră în Cartea Vieții. 




0 commenti:

Trimiteți un comentariu