sâmbătă, 14 decembrie 2013

Duminică 8 decembrie, Asociația Dacia, împreună cu Ansamblul Arțăraș, au avut plăcerea să participe la frumoasa sărbătoare Insieme si fa strada, în orașul Sutri, care a celebrat Calea Francigena, o stradă antică de pelerinaj, menționată încă din anul 990 d.H. de Episcopul din Canterbury și din decembrie 2004 declarată Mare Itinerar Cultural European.

Participarea la festival a fost încă o ocazie pentru a afirma că sensul Tradiției nu constă în faptul că ea împiedică mişcarea înainte şi în sus, ci în aceea că ea împiedică mişcarea înapoi şi în jos până la întunericul haotic a lumii moderne. Astăzi când în numele egalitarismului și a pieței libere sunt șterse diferențele între culturi și popoare actuându-se totodată și o revizuire a normelor morale și etice, evenimentul de la Sutri se prezintă ca un pretext pentru afirmarea aderenței la valorile tradiționale vehiculate prin folclorul românesc, transmițând în acest fel tinerilor înțelepciunea deosebirii binelui de rău, țesând relații strânse între ei și ridicând totodată un zid împotriva nimicului care avansează.

Calea Francigena continuă astăzi să fie o stradă parcursă de sute de pelegrini și excursioniști, de-a lungul căreia se pot admira  peisaje unice,  opere de artă stupefiante, stând de vorbă cu rarele persoane care se întâlnesc pe drum, transofrmându-se, astfel, într-o imersiune treptată în rădăcinile culturii italiene.

Spre final, pe lângă voia bună transmisă de cântecele și jocurile ansamblului Arțăraș, care s-a putut bucura și de salutul primarului din Sutri, Guido Cianti, s-a comunicat și un mesaj de indemn către publicul italian la aprecierea moștenirii folclorice a propriilor înaintași pentru o adevărată Europă a popoarelor.








0 commenti:

Trimiteți un comentariu