duminică, 22 decembrie 2013

La 19 decembrie, în magnifica sală Baldini, din Biserica Santa Maria in Campitelli din Roma, Ansamblul Arțăraș a avut plăcerea să participe la spectacolul ”Concerto di Natale” organizat de asociația Propatria în colaborare cu presa din diasporă și mai multe asociații românești, printre care și Asociația „Dacia”. De asemenea, au fost prezenți primul secretar al Ambasadei României în Italia, dra Adina Lovin și Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, E.S. dna Stela Stîngaci. O participare cea a celor doi reprezentanți diplomatici încarcată de semnficat cu ocazia unui eveniment strâns corelat cu rădăcinile identitare și de obiceiurile strămoșești. 

Programul evenimentului a fost de la bun început un adevărat imn închinat frumuseții marginalizând pentru o dată vulgaritatea comercială care a pus stăpânire pe sărbătorile de iarnă, care pe an ce trece tind să fie „celebrate” prin cântece gospel și tot felul de alte americanisme și mode de peste ocean. De această dată însă frumosul a avut prioritate fiind celebrat prin piesele marilor compozitori europeni precum C. Monteverdi, J.S. Bach, G.F. Handel, W.A. Mozart sau G. Rossini.


După o primă parte dedicată muzicii clasice a fost rândul ansamblului Arțăraș să încălzească inimele celor prezenți prin cântecele și colindele tradiționale de iarnă. S-a dorit astfel o reînnoire a rostului colindelor prin evocarea atmosferei și semnficatului creștin a Crăciunului în superba cornișă oferită de sala barochizantă din Biserica Santa Maria in Campitelli.




Spre final, într-o atmosferă generală de bucurie, toți cei prezenți au gustat colaci și alte bucate, au imortalat frumoasele clipe atât în suflet cât și în poze luându-și rămas bun și urându-și reciproc sărbători fericite! 


Articol publicat în Gazeta Basarabiei.


0 commenti:

Trimiteți un comentariu