sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Astăzi sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi:
 Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur. Biserica îi pomenește de asemenea separat, pe parcursul lunii ianuarie, însă prăznuirea lor în aceași zi simbolizează unitatea celor trei în cuget și credință și comuniunea tuturor creștinilor. Cei Trei Sfinți au fost și episcopi, sau ierarhi, ai bisericii timpurii (sec. IV) și au avut un rol important în conturarea teologiei creștine și apărărea dogmei Sfintei Treimi, fiecare după harul său particular, lăsând ca moștenire multe lucrări duhovnicești însemnate și cuvântări teologice. Cele mai multe opere, care s-au păstrat până azi, aparțin Sf. Ioan Gură de Aur. 
 
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, o adevărată bijuterie în inima Iașului, își sărbătorește astăzi hramul. Acest sfânt locaș cu o deosebită valoare culturală, a fost ctitorit de către voievodul Vasile Lupu, domn al Moldovei în anii 1634 – 1653. Biserica a fost sfințită în 1639 de către mitropolitul Varlaam, cum mărturisește inscripția votivă 
"...am ridicat acestă ctitorie în numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur și a fost sfințită în luna mai, ziua a șasea, a anului 7147 (1639) de mitropolitul Varlaam..."
Tot aici Domnitorul a fondat Colegiului de la Trei Ierarhi - prima instituţie de învăţământ românesc din Moldova, care încă mai funcționa la sfârșitul secolului XIX. În 1874, din comisia de examinare a școlii făcea parte și Mihai Eminescu. 

Locașul se află pe actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt, înconjurat încă de la început de bisericile Sfântul Nicolae, Sfântul Sava, Golia și Barnovschi, cărora li s-au adăugat succesiv alte monumente religioase și laice. 
Istoria bisericii este strâns legată de istoria României, a fost arsă și prădată de năvălitori din est și din nord (1650, 1686), zguduită de cutremeure în diferite ocazii și restaurată abea după Războiul de Independență din 1877. Actuală înfăţişare a Mănăstirii se datorează lucrărilor de restaurare ale arhitectului André Lecomte de Noüy, desfăşurate în perioada 1882 -1904, sub domnia regelui Carol I. Majoritatea elementelor decorative interioare au fost donate de regele Carol I şi regina Elisabeta.
 
Aici s-au păstrat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruite Domnitorului Vasile Lupu și aduse de la Constantinopol în anul 1641, că răsplată pentru ajutorul generos pe care acesta îl oferise Patriarhiei Ecumenice. Începând cu anul 1889 moaștele Sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Din 1994, biserica s-a redeschis ca Mănăstire având viață de obște. 
 
 
Surse: wikipedia http://www.manastireasftreiierarhi.ro/despre/
 

0 commenti:

Trimiteți un comentariu