luni, 24 februarie 2014


Dragobetele este sărbătorea iubirii românești cu origini dacice. Ziua de 24 februarie înseamnă inceputul primăverii, ziua în care natura se trezește, ursul iese din bârlog, păsarile iși caută cuiburi, iar omul trebuie să participe și el la bucuria naturii.
Cum vremurile s-au schimbat, tinerii de azi au înlocuit şotronul cu jocurile pe calculator, hora satului cu discoteca şi Dragobetele cu Valentine’s Day, au dat uitării pe Dragobete zis şi Dragomir, Ioan Dragobete, Cap de Primăvara – tânărul zeu al dragostei din panteonul mitologiei româneşti.

Sarbătoarea Dragobetelui are o simbolistica bogată și interesantă. Dragobetele ingemăneaza în esența sa atît începutul, cât și sfârșitul - începutul unui nou anotimp și al reînsuflețirii naturii dar și sfârșitul desfătărilor lumești căci începe Postul Sfânt al Paștelui.
Sunt multe credințele populare cu referire la această zi. Astfel se spune că cine participă la această sărbatoare are să fie ferit de bolile anului, și mai ales de febră, și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aiba un an îmbelșugat.

În aceasta zi, satele românești premoderne răsunau de veselia tinerilor și de zicala: Dragobetele sărută fetele. Bunicii noștri sărbătoreau cu obiceiuri la care luau parte fetele şi flăcăii ce se întâlneau, îmbrăcați de sarbatoare, în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvara: ghiocei, viorele, tămâioare.
În sudul României (Mehedinti), fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un baiat căruia îi cazuse dragă o fată. Dacă baiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunți se mai pregătesc în toamnă.

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelui este asemănător cu simbolistica nopții de Boboteaza. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobetele le va ajuta să găseasca iubirea adevărată.




Categorii:

0 commenti:

Trimiteți un comentariu